Roata deja inventată…

În virtutea profesiunii mele, am avut ocazia să cunosc numeroși compatrioți animați de tot felul de idei, care mai de care mai originale, mai fistichii și chiar generatoare de inițiative dintre cele mai curajoase, dar și îndeajuns de riscante. Mulți au capotat și acum înjură de mama focului „sistemul”…

Acesta, „sistemul”, deși cosmetizat, ca să ia ochii Comisiei europene, a fost însăilat după mult prea multe și vechi tipare, pentru că oamenii, cu intenții dintre cele mai diverse, au rămas încă ancorați în mentalitatea dirijistă, a soluțiilor indicate, chiar impuse „de sus în jos”, în locul inițiativelor calificate, pornite „de jos în sus”.

O speranță se întrezărea la apariția în spațiul mioritic a firmelor multinaționale, pe care le credeam deja pliate pe „calapoade” împământenite în lumea normală, dar dezamăgirea a venit destul de repede. „Target”-ate pe profit consistent și imediat, coordonate autohton tot de oameni ai locului, multinaționalele s-au adaptat ele „sistemului”, în loc să fi implementat mult speratul și necesarul know-how.

Cu numeroase justificări, parcă se tot încearcă inventarea roții (ehei, mulți și-ar dori una pătrată, probabil!), când, de fapt, ea este deja inventată demult de alții! Și la aceia se învârte perfect! Ca unsă…

Primesc de la dl Mircea Barna, promotorul inițiativei ÎMPREUNĂ PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ, următoarele:

„Pentru a putea înlocui pașnic actualul mod de organizare și funcționare a economiei românești cu unul nou, modern, bazat pe antreprenori/intraprenori și eficientizarea tuturor organizațiilor este nevoie de:

A. Încredere în sine, hotărâre, efort;

B. Know-how teoretico-practic, probat deja în societăți prospere.”

Domnia sa îmi mai atrage atenția asupra programelor QET și Nickelias, puse deja cu succes în practică. Contactul cu dl Barna (are cont și pe Facebook, sub numele domniei sale) îmi pare cât se poate de binevenit, având în vedere experiența dobândită deja la… inventarea roții!

Și pentru că orice asemenea demers trebuie să se afle și în atenția autorităților, iată ce ne anunță specialistul american Peter Drucker:

Japonia investește 8% din PIB în capacități industriale. Dublul acestui cuantum este investit în formele de învățământ profesional, în cadrul întreprinderilor. SUA investesc și mai mult, 20% dintr-un PIB considerabil mai mare, pentru permanenta perfecționare profesională, deoarece A CUNOAȘTE este cea mai valoroasă resursă și bogăție a unei societăți !

Roata, așadar, este deja inventată! Noi mai trebuie doar să învățăm s-o învârtim…

Lasă un comentariu